...příběh bednářského řemesla pokračuje

11.09.

Plzeňský pivovar je patrně jedním z posledních míst v Evropě, kde se toto tradiční řemeslo zachovává a dále se rozvíjí. Prazdrojští bednáři vyrábějí sudy klasickým náročným postupem, jehož jednotlivé části nejsou zaznamenány v žádném návodu a předávají se bezprostředně v praxi, z generace na generaci.

Díky partě 8 bednářů dnes může pivovar ve svých sklepích udržovat v malém objemu tradiční výrobu nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell v dubových kvasných kádích a ležáckých sudech. Tento způsob výroby piva umožňuje srovnávat kvalitu piva Pilsner Urquell uvařeného dnes a v dobách prvního sládka Josefa Grolla. Kromě toho je ochutnávka piva oblíbenou součástí prohlídkové trasy Pilsner Urquell.

Pracovní náplní bednářů není jen výroba sudů, ale především péče o ně. Sud je po každém vyprázdnění nutné vysmolit, zkontrolovat a ošetřit tak, aby vydržel sloužit i několik desítek let. Kromě velkých ležáckých sudů o objemu cca. 40 hl bednáři vyrábějí i menší, tzv exportní soudky o objemu 25l či 50l.  

Na rozdíl od minulosti, kdy výchova nových učňů probíhala za aktivního provozu, je dnes tento proces náročnější a složitější, vyžaduje více času a soustředění. Plzeňský Prazdroj proto vyhledává adepty bednářského řemesla mezi zkušenými truhláři a vychovává nové bednáře, kteří jednou nahradí staré mistry a uchovají toto nádherné starobylé řemeslo a jeho taje pro budoucí generace.

Další podobné projekty hledejte a podporujte na www.everfund.cz.

Foto: Michal Šeba